Бивш зам.-главен прокурор ще води делото на Десислава Иванчева, която

...
 
Бивш зам.-главен прокурор ще води делото на Десислава Иванчева, която
Коментари Харесай

Бивш зам.-главен прокурор ще води делото на Десислава Иванчева, която съди затвора в Сливен

 

Бивш зам.-главен прокурор ще води делото на Десислава Иванчева, която съди пандиза в Сливен за влошеното си здравословно положение и неглижирането от страна на чиновници на пандиза на здравословните ѝ проблеми и неналичието на лекуване. Това оповестиха от неправителствената организация „ Зелен Младост “.

Делото ще бъде прегледано от Административния съд в София-град. То е разпределено ръчно на арбитър Мария Шишкова, която е някогашен заместник-главен прокурор на Сотир Цацаров. Това повдига доста въпроси, тъй като нормално делата се разпределят електронно на инцидентен принцип.

От свои източници Mediapool научи, че делото в началото е било формирано в АССГ.Шишкова обаче е отказала да го гледа с аргумента, че то следва да е в административния съд в Сливен, където се намира женският затвор. Материалите са пратени там, само че юристът на Иванчева е подал тъжба.

Бивш зам.-главен прокурор ще води делото на Десислава Иванчева

След това делото отива във Върховния административен съд, който би трябвало да реши така наречен спор за подсъдност. Мнението на Върховен административен съд е, че делото следва да се прегледа в София и материалите са пратени още веднъж там. При повторното формиране делото отива непосредствено при Шишкова с ръчно систематизиране.

Шишкова бе част от екипа на Цацаров. След края на мандата му тя отиде да правораздава в пловдивския областен съд, където бе зам.-председател. След това по нейно предпочитание бе преместена от Висшия правосъден съвет в административния съд в столицата.

Десислава Иванчева беше задържана показно през април 2018 година и упрекната в приемане на рушвет по времето, когато основен прокурор беше Сотир Цацаров. Това стана след подаден сигнал от строителния бизнесмен Александър Ваклин. Въз основа на неговите показания за пожелан рушвет, Иванчева беше наказана на 6 години затвор.

Година след ареста ѝ Ваклин се оплака пред тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров и заместниците му – Иван Гешев и Мария Шишкова, от целеустремен медиен напън против него и фамилията му. Тогава от прокуратурата оповестиха, че Цацаров, Гешев и Шишкова са изразили поддръжката си за Ваклин и „ ще застанат зад всеки очевидец в отбрана на законовите му права “.

Защитата на Десислава Иванчева е поискала отказ на арбитър Шишкова, се споделя в известието на „ Зелен Младост “.

Източник: mediapool

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Крими & Темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР